Gouverneto

Gouverneto is een Grieks-orthodox klooster, 19 km ten oosten van Chania, aan de noordkant van de Kaap Akrotiri van Chania.

Gedateerd op 1537 (hoewel andere bronnen zeggen 1548), is het klooster een fort in Venetiaanse stijl met torens aan elk uiteinde met later enkele barokke invloeden.

Het staat bekend als een van de oudste kloosters op Kreta. In 1637 onthulden de verslagen kort voor de Turkse invasie dat er destijds 60 monniken woonden in het Gouverneto-klooster, waardoor het op dat moment ook een van de grootste op Kreta was.

De binnenplaats heeft een rechthoekige vorm en wordt gedomineerd door een koepelkerk gewijd aan de Maagd Maria en heeft een sierlijke Venetiaanse gevel. De kapel op de binnenplaats zou enkele van de oudste fresco's op Kreta hebben.

Het klooster is gelegen op een rotsachtige site op een hoogte van 260m, vlakbij de ingang van de kloof "Avlaki". St. John the Hermit woonde in een grot in de kloof "Avlaki", grenzend aan het klooster, en wordt beschouwd als de grondlegger van het klooster.

U kunt wandelen in de "Avlaki" -kloof door het geplaveide pad te volgen dat afdaalt naar de zee. Na 20 minuten afdalen ontmoet je de "Arkoudospilio" -grot en na een tijdje het verwoeste klooster Katholiko en de spelonkachtige kerk van St. John, waar de kluizenaar woonde.

Na nog eens 10 minuten eindigt de kloof in een smal rotsachtig fjord met groen water.

De bezoekers nemen de weg van de stad Chania naar de luchthaven, volgen de borden naar het klooster van Agia Triada en vervolgen dan nog 4 km om Gouverneto te bereiken.